Kompetensutveckling för industrins klimatomställning

Vad är Reedeam

Reedeam-projektet lanserar tre pilotkurser

Industri och universitet
i samverkan

logos-small
Foto av Bjarne Bergquist, Projektledare för Reedeam, professor i kvalitetsteknik och logistik vid Luleå tekniska universitet

– Industrins gröna omställning till en hållbar framtid kräver kunskap om nya, hållbara tekniker och affärsmodeller. I Reedeamprojektet skapar industrin och våra tre lärosäten tillsammans unika möjligheter såväl för företagen att utbilda medarbetare som att rekrytera studenter som har den kärnkompetens som krävs för att lyckas. Det gör vi genom att företagen hela tiden finns med när vi skapar de nya kurserna och återkopplar vad som fungerar bäst. Universiteten bidrar till kurserna med forskare och lärare som tagit fram metoder och teori som är grundad i behov sprungna ur gemensamma forskningsprojekt.

Bjarne Bergquist

Projektledare för Reedeam, professor i kvalitetsteknik och logistik vid Luleå tekniska universitet

Startdatum: Jan. 30, 2024

Cybersäkerhet för ”the internet of things” (IoT)

Örebro Universitet

I den här kursen kommer du få en djup förståelse för Internet of Things (IoT) och de tillhörande cybersäkerhetsutmaningarna. Kursen behandlar grunderna inom IoT och dess tillämpningar, kommunikations- protokoll som används inom IoT-system, cybersäkerhetshot mot IoT samt de motåtgärder som kan vidtas.

Startdatum: Mars. 25, 2024

Virtuell driftsättning

Mälardalens Universitet

Virtuell driftsättning (Virtual commissioning, VC) är en teknik som används inom området för automation och reglerteknik för att simulera och testa ett systems mjukvara och maskinvara i en virtuell miljö innan det implementeras fysiskt. Målet är att identifiera och korrigera eventuella problem eller fel i systemet innan det tas i bruk, vilket minskar risken för driftstopp, säkerhetsrisker och kostsamt omarbete.

Startdatum: Mars. 25, 2024

Produkt, produktions- och affärsutveckling för cirkulära flöden

Luleå Tekniska Universitet

Färdigheter inom utvecklingsarbete blir allt viktigare i yrkeslivet. Den här kursen ger dig möjligheten att utveckla kunskap och färdigheter inom produktutveckling, produktionsutveckling och affärsut- veckling, samt relationen mellan dessa områden.

Reedeam-Projektet

Kompetensutveckling
för industrins
klimatomställning

Tillsammans med 20 industriföretag samproducerar Luleå tekniska universitet, Mälardalens universitet och Örebro universitet kurser för att stödja industrins klimatomställning. Det femåriga projektet finansieras av KK-stiftelsen. Syftet är att stärka samarbetet mellan universitet och industri genom att förbättra tillgången till behovsanpassad utbildning.

Reedeam - Lulea tekniska-universitet
Reedeam - Malardalens universitet
Reedeam - Örebro Universitet
Intervjuer och samtal

Vikten av samverkan
universitet och industri

Aktuellt

”Teknikkompetensen är avgörande för att möjliggöra industrins klimatomställning”

Allvarlig kompetensbrist bromsar klimatomställningen

– Vi har idag en allvarlig situation där kompetensbrist bidrar till att bromsa klimatomställningen. Flera rapporter visar att många branscher har svårt att hitta rätt kompetens. Vi satsar nu på fördjupad samverkan mellan akademi, näringsliv och andra aktörer för att möta de många utmaningarna inom strategiskt viktiga områden för näringslivets omställning säger KK-stiftelsens vd Eva Schelin.

Tankar kring Reedeam-projektet

– Traditionella industrier håller på att omvandlas

Den gröna och digitala omställningen innebär att vi behöver bygga upp ny kompetens inom industrin och den akademiska världen. Traditionella industrier håller på att omvandlas till nya sätt att hantera verksamheten. Batterier och halvledare tillverkas i ett avancerat och snabbt produktionssystem och hela värdekedjan kräver en annan kompetens än den traditionella europeiska industrin. Därför behövs en omvandling av universitetssektorn samtidigt som industrin omvandlas och återföds. REEDEAM är ett litet och viktigt steg i denna omvandling.

Martin Karlsson

University Relationship Manager, Northvolt AB

Kontakt

Hör av dig till projektledningen om du har frågor

Projektledare
Bjarne Bergquist, Projektledare för Reedeam

Telefon
T: +46 920-49 21 37